20 Haziran 2009 Cumartesi

"M.E.Y"In Seyir Defteri- Şampiyon

--- The Wrestler (Şampiyon)---

Yönetmen: Darren Aronofsky ( Pi, Requiem for a Dream, Diptekiler (Below), The Fountain)

Oyuncular: Mickey Rourke (Angel Heart, Once Upon a Time in Mexico, Man On Fire), Marisa Tomei, Evan Rachel Wood

Konu: Randy, artık okul ve müsamere salonlarında dövüşerek geçinmeye çalışmaktadır. Özel hayatında başarısız, kızıyla arası kopuk bir adamdır. Hayranlarının sevgisiyle hayata tutunur.

Bir karşılaşma esnasında kalp krizi geçirince, doktoru bir daha güreşmemesi gerektiğini söyler. Tezgâhtar olarak işe girer, kızıyla ilişkisini düzeltmeye başlar. Ancak bir süre sonra ringe geri dönmeye karar verir.

Sonuç: 8 Puan... İzlenmeli Film.
Öykü anlatımı göz önünde bulundurulunca sinema hep tek ayağı üzerinde durmak zorunda kalıyor. Öykü anlatımı işin yalnızca bir kısmı. Sinemanın senaryoyu görselleştirmesinden öte; senaryosunu en başından görsel kurması ve çekim planlarını bu mantık çerçevesinde takipçisine; bir sanat dalının titizliğinde sunması gerekiyor.

Sinema; film perdede izleniyor diye değil; çekim aşamasında yönetmen meyilli düzenleniyor olmasından dolayı; sanattır.Aksiyon kamera ve one- take( plan-sekans) seçimlerine; prodüksiyon aşamasının etkisi göz önünde bulundurulmadan yorum yaparsak; "artık Cannes dahil tüm festivallerde sinema-sanat- hakikat bağının izlerine sinematografik olarak rastlamamız zor gözüküyor" diyebiliriz. (Entre Les Murs- Sınıf filmine bakınız.)

Oyunculuk ve Mickey Rourke reklamıyla isminin altını sıkıca dolduran Wrestler filmi öykü anlatımı, içeriksel seçim, sinematografik seçim ve estetik kurgulanım açısından göz dolduran bir film... Nicholas Cage'nin elinden aldığı rol ile; fizik ve ruhsal yapısını birleştiren Mickey tek başına bir tragedya gösterisi ile filmi alıp götürüyor. Nokta şurada aslında; Ben Stiller'in Tropic Thunder (Tropik Fırtına) filminden ilham alarak söyleyecek olursak; bir güreşçiyi oynayacak olursan asla bir güreşçi olmayacaksın. Bir gay oynarsan da asla tam bir gay olamazsın, olursan alamazsın (Ödülü). (Milk- Sean Penn)

Bu entrasan sözlerin ışığında; özel izleyicilerin zaten kaçırmayacağı; genel izleyicinin de fikir babında karşı duramayacağı güçlü bir sinema eserini tanıtmış olduk...

Hiç yorum yok: