28 Haziran 2009 Pazar

"M.E.Y"In Seyir Defteri- Transformers: Yenilenlerin İntikamı

--- Transformers: Revenge of the Fallen (Transformers: Yenilenlerin İntikamı) ---

Yönetmen: Michael Bay

Oyuncular: Shia Lebeouf, Megan Fox, Josh Duhamel, John Turturro, …

Konu: Sam Witwicky, Transformers’ın kökenleri ve dünya üzerindeki tarihçesi konusunda yeni detaylar keşfeder. Topladığı bilgiyi ele geçirmek isteyen şeytani ruhlu Deceptionlar onun peşindedir. En büyük mücadele, Mısır’daki Giza piramitlerinde gerçekleşecektir. Çünkü aranan tapınak bu bölgededir.

Transformers: Yenilenlerin İntikamı, 2007 yılında izleyicinin büyük beğenisini kazanan ilk Transformers 'ın devamıdır. İnsanoğlunun Autobotlar ile Decepticonlar arasındaki savaşın ortasında kalmasını anlatan filmin yönetmenliğini ilk filmde olduğu gibi yine Michael Bay üstlenirken, yapım amirliğini Steven Spielberg yaptı.

Sonuç: 7.6 puan… Hollywood aksiyon yapısı belirli bir amaca hizmet için kurulmuştur. Alfred Hitchcock sinemayı ele geçirerek önemli bir kültür empozesinin baş mimarlığının yanı sıra yüksek popülerliğinde ilk adımlarını Hollywood için uzun zaman önce atmış bulunmaktadır. Klasik yapının temeli; güçlü ve popüler konularla her zaman daha çok seyirci için, farklı olayların aynı yapıda özgünlük kurularak tekrarlanması sonucunda güçlendirilmektedir. Hollywood sineması budur! Para kazanmak istenilmektedir. Paranın yanında film izlerken uyuşmuş beyni ile elinde popcorn ve coke bulunan gençler üretip bazı şeylerin ekranda göründüğü gibi değiştirilemez olduğunu desteklemek için yıllardır siyasi bir araç olmaya devam etmektedir.

Trasnformers gibi bir filmi başka bir estetik dizaynda başka bir akım da çekmek şu an için neredeyse imkânsızdır. Yapım, mali güç ve geri getiri ancak olduğu gibi şimdi yapılabilir ve izlenebilir. Bu mantık zincirinde Transformers filmine her zaman eğlenme tabanlı bir yapıyla biraz vurdu kırdı izlemek; siyasi propaganda altından güzel kareleri yakalamak için gidilir. Bu böyledir.İlk filmini izleyen seyirci dahi bunu söyleyebilir. O yüzden bu “tür” filmlerini kendi çerçevelerinde değerlendirmek gerekecektir.

1453, 1071 ya da 1919 filmleri bizim ülkemizde çekilse her hangi yabancı uyruklu kişi için Türk propagandası olarak adlandırılacaktır. O yüzden tekrarla bu söyleyelim bu filmleri kritik altında tutarken bilinen gerçekler üzerinden değerlendirmek gerekir.

Eğlence yapısı, çok çeşitli robotları, çok güçlü efektleri, seyir ve göz zevkine hitaben seçilen güzel insanları için izlenmeli bir aksiyon yapısıdır. Yalnızca gelişme kısmında yönetmenin biraz filme ruh katmak için yaptığı konu değişiklikleri filmin aksiyon yapısına prodüksiyon aşamasından temelli bir vurgun yapmaktadır. Çocukluk robotlarını izlemek gerek; izlerken de sinemanın dibine vurmamak gerek. Yoksa ben de bu filmi değil de Hollywood estetiğini eleştirebilirim. Son olarak Optimus Prime’a selamlar ola…

Mehmet Emin Yıldırım

Meyproduction@gmail.com