--- Dost Kazığı- How to Lose Friends & Alienate People ---


Yönetmen:
Robert B. Weide

Senaryo: Toby Young (Kitap)

Oyuncular: Simon Pegg, Kirsten Dunst, Danny Huston, Megan Fox, Jeff Bridges, …

Konu: Sidney (Simon Pegg), çalıştığı derginin tam zıttı olan muhafazakâr New York dergisi Sharps'dan iş teklifi alınca çok mutlu olur. Artık istediği başarıya ulaşabilecektir.

Fakat bu yeni işle aralarına karıştığı Manhattan insanlarının aksine; gösterdiği kaba davranışları, garip şakaları ve başına gelen talihsizliklerle komik duruma düşmesi Young’ın hayatının kadınına rastlamasıyla daha da içinden çıkılmaz bir hal alacaktır.

Sonuç: İlk kısa filmimim adını görünce zihnimde oluşan geri dönümler; bu filmin Türkçe isminin neden “Dost Kazığı” olduğuna şüphe duymama vesile oldu ilk önce. Sol lobu ağır basan pratik zekâlı arkadaşlarım bu filmin içinde Dost Kazığı kâğıt oyunuyla, ya da kazık yemek fiilinin tepe noktasına sopayla vurduğu bir dostla karşılaşmak ne yazık ki çok zor. Mesela filmin içeriğine doğru akıl üretmeden filmin ismini yalnızca “Romantik Komedi” koysaydık daha iyi olacaktı sanki. (Kısa filmimin ismini koruyorum)

Shaun of The Dead ile tanıdığımız ve bence absürd komedinin en estetikli örneği olan “Hot Fuzz” ile sevdiğimiz Simon Pegg, durum komedisine hikaye içerisinden yaklaşan oyunculuk tarzıyla artık kült haline gelmiş diyebiliriz heralde. Bazı sinema yazarı arkadaşlarımın neden bu filmi beğenmediklerini de anlamış değilim. Komedi türüne “Party” estetiğiyle yaklaşırsanız; hiçbir filme gülmemeniz gerekir ki gülüyorsunuz; o zaman her filmi kendi küçük mantalitesiyle değerlendirmemiz gerekecek. Bu durumda bu film de izlenebilir bir hali en başından beri hak ediyor.

Simon Pegg’in uyumlu oyunculuğu, güzel bayanlar, şeker espriler ve eğlenmek temelli amaçlar için izlenmesi gereken bir film. Ben beğendim; siz bilirsiniz.

Mehmet Emin Yıldırım

meyproduction@gmail.com