30 Ocak 2010 Cumartesi

"M.E.Y"in Seyir Defteri- 2012

--- 2012 ---



Yönetmen : Roland Emmerich

Senaryo : Roland Emmerich , Harald Kloser

Görüntü Yönetmeni : Dean Semler

Müzik : Harald Kloser

Oyuncular: John Cusack (Jackson Curtis) , Thandie Newton (Laura Wilson) , Woody Harrelson , Amanda Peet (Kate) , Morgan Lily (Lilly) ,

Konu: Asırlar önce, Mayalılar bize takvimlerini bıraktılar. Üstelik bu takvimin bir son günü vardı ve bunun anlamı açıktı. O günden beri, astrologlar onu keşfettiler, numeroloji uzmanları kehanet için takvimden şifreler çıkardılar, jeologlar dünyanın o zaman vadesinin dolacağını söylediler ve hatta hükümet bilimcileri bile dünyayı 2012’de bekleyen devasa çaplı afeti yadsıyamıyorlar. 2012 geldiğinde bileceğiz ki uyarıldık.

Sonuç: 7,5 puan… Felaket filmleri; genel tabirleriyle; belirli bir hikayeyi büyük merkezli bir güce bağlayarak yıkım, yapım, onarım gibi fiillerin açılımını sağlamaya çalışan bir türdür. Türdür; çünkü yeni dönem sinema filmi sınıflandırılmasında daha önceki emsalinden daha farklı bir noktaya göre sınıflandırılması sağlanmıştır. Bu sınıflandırmanın amacı; maddi beklenti ve seyirci beğenesidir ki; bu talep artık neredeyse en küçük farklılıkta dahi kendini film değerlendirmesinde göstermeye başlamıştır.

2012 filmi; klasik bir doğaüstü yıkımı bahane ederek; aile bireyleri arasındaki yapımı ortaya çıkartmaktadır. Bu türün filmleri; hikayesel anlamda genellikle kişiler ve toplumlar arası kaos ortamın kaybolması, statü farklarının yokolması dertlerinin peşinde koşar. Büyük bir felaket her zaman insanlar için büyük bir ders olur ve manevi duyguların öne çıkmasında vesiledirler. Dış yıkım getirisi olarak iç yapım; bu türün olmazsa olmazıdır. Kısaca salt bir aksiyon filminde; bu tür bir alt metin bulamayız ve bulmamıza da açıkçası gerek yoktur.

Yüksek bütçeli yapımın getirisi inanılmaz iyi animasyonları, gerçeğe yakın ayrıntıları, John Cusack gibi iyi bir oyuncuya sahip olması ve manidar yanının türüne oranla daha az melodrama kaçması nedeniyle izlenebilir diyorum. Bir felaket filminden çok fazlasını beklemeyin ve ne olur türleri kendi içlerinde değerlendiririn. Siz beğenmiyorsunuz diye bir filme ön yargılı yorum yaparsanız; o zaman ileride yumurtasız omlet yapmak zorunda kalırsınız…

Mehmet Emin Yıldırım

meyproduction@gmail.com

"M.E.Y"in Seyir Defteri- Edge Of Darkness (İntikam Peşinde)

--- Edge Of Darkness (İntikam Peşinde) ---



Yönetmen: Martin Campbell

Senaryo: William Monahan

Oyuncular: Mel Gibson, Ray Winstone, Danny Huston, …

Konu: Thomas Craven ( Mel Gibson ) Boston Polis Departmanı’nda tecrübeli bir cinayet masası dedektifi ve kızını yalnız büyüten bir babadır. 24 yaşındaki biricik kızı Emma ( Bojana Novakovic ) evinde vurulunca herkes asıl hedefin Craven olduğunu düşünür. Ancak kısa zaman sonra Craven bu durumdan şüphelenmeye başlar ve kızının ölümünü araştırmaya karar verir. Araştırma onu, kızının gizli yaşamına, devletin gizli işlerine ve kanıtları yok etmekle görevli devletin gizli adamı Darius Jedburgh’e ( Ray Winstone ) götürür.

Sonuç: 7,2 puan… Başrol oyuncumuz isimce ün yapmış ve biraz yaşlanmış olunca; onun üzerine kurulacak, kurulmuş yada içinde yer alması istenen proje; hızlı kurgulardan, dozu artmış efektlerden ve şaşalı reklamlardan biraz uzak kalıyor doğal olarak. Bu rolleri Viggo Mortensen ile özdeştirmek hepimiz için alışkanlık haline gelmişti lakin Mel Gibson ve yönetmen beyefendiler isim haklarını kullanıp, çoktandır ortalarda olmayan isimlerini hızlı bir kurguyla satmayı planlamışlar gibi görünüyor.

A History of Violence, Eastern Promises gibi aksiyonu daha reel kılmaya çalışan filmlerin yapmaya çalıştıkları; kurmaca olan film eksenini daha bizdenmişçesine yumuşatmak, efektleri ortadan kaldırmak ve kavga sahnelerini daha yavaş ve uzun planlarla çekerek, filmin hikayesel bazda daha akılda kalır durmasını sağlamaktı. Stallone’in Get Carter (Yüzleşme)’ını izlediğimde kapıldığım o; az ama öz olma duygusu işte elimizde olan bu filmde de tamamiyle kendini gösteriyor.

Sade, ağır tempolu, diyalog ve oyuncu performansı üzerine kurulu, suratınız ekşimeden izleyeceğiniz, klasik bir aksiyon filmi. Göz atılabilir.

Mehmet Emin Yıldırım

meyproduction@gmail.com