--- The Pink Panther 2- Pembe Panter 2 ---


Yönetmen: Harald Zwart

Senaryo: Scott Neustadter (Kitap), Steve Martin

Oyuncular: Steve Martin, Jean Reno, Emily Mortimer, Andy Garcia, …

Konu: Pembe Panter Elması'nın da aralarında bulunduğu efsanevi hazine çalınmıştır. Bunun üzerine cesur(!) dedektif Jacques Clouseau (Steve Martin), bu duruma el koyar.

Şef Müfettiş Dreyfus Fransız Polis Dedektifi Müfettiş Clouseau'yu, uluslararası detektif ve uzmanlardan oluşan rüya takıma atamaya mecbur bırakılmıştır. O da, bu grupla birlikte hırsızları yakalamak ve çalınan el yapımı hazineyi ele geçirmek için maceraya atılır.

Sonuç: Blake Edwars’ın yönettiği ve efsanevi oyuncu Peter Sellers’in oynadığı Pembe Panter serilerinden sonra 2006 yılının başında gösterime giren Steve Martin’li Pembe Panter belirli bir başarıyı ismin altına sığınarak yakalamıştı. Peter Sellers gibi durum komedilerinin sakar kıdemlisi olmayınca artık işler biraz daha repliklere taşındı, espriler fazlalaştı, oyuncu isimleri daha da önem taşımaya başladı. Bir de şöyle bir gerçek var ki: Dönem furyası sakar tipler ve yaptıkları; dünya çapında açılımlardır yüzyıl sonra dahi aynı durumlara gülecek hatta kahkahadan yarılacak insanlar bulmakta zorluk çekmeyeceğiz.

Steve Martin kendi tasarısını dedektif karakterin üstüne yüklerken, bir takım esprileri ve entelektüel söylemleri kendi izlenebilir çevresine seslendirdiği için film; bir miktar kapalı geliyor dile hâkim olmayanlara. Seri polisiye etkisi altında belirlenen içerik nedeniyle konusal olarak da fazla esnek olamıyoruz. Bu durumda bize eğlenceyi yakalamak için dikkati resimler üzerine vermekten başka bir şey kalmıyor.

Bu türün filmlerine eleştirisel yaklaşmak içimden gelmiyor. Rus estetiği arasında ezilmiş entelektüel arkadaşlarıma bir miktar dinlenmeleri için bir fırsat; hayat yorgunlarına da biraz tebessüm için boş iki saat veriyorum. Bu kıyağımı unutmayın!

Mehmet Emin Yıldırım

meyproduction@gmail.com