--- The Uninvited (Davetsiz) ---

Yönetmen: Guard Brothers (Charles, Thomas Guard)

Oyuncular: Emily Browning, Elizabeth Banks, …

Konu: Anna (Emily Browning), annesinin trajik ölümünden sonra hastanede kaldıktan sonra evine dönmüştür. Acıları tam azalırken babasının annesinin hemşiresi Rachel (Elizabeth Banks) ile nişanlandığını öğrenince tekrar çoğalır.

Anna, o gece annesinin hayaleti tarafından ziyaret edilir ve Rachel'in yapmak istedikleri için annesi onu uyarır. Bunun üzerine Anna ve kız kardeşi babalarını aslında nişanlısının göründüğü gibi olmadığına inandırmaya çalışırlar. Bu durum artık üvey anne ve üvey kızlar arasında ölümcül bir savaşa dönmüştür.

Halka ve Şüphe 'nin yapımcılarının son filmi olan The Uninvited, Kim Jee-Woon 'un 2003 yapımı Kore korku filminden uyarlanmıştır.

Sonuç: Ring filminin üstüne o kadar çok gitmiştim ki; ev arkadaşlarımla birlikte filmin üstünde çok derin araştırmalar yapmaya başlamıştık. Filmi başa sarıp tekrar tekrar neden yedi gün? Adamı kim öldürdü? Kaset kopya olunca ölüm olmuyor mu? gibi sorulara cevaplar bulmaya çalışıyorduk. Sonuçta Ringu adında elektronik ortamda yayılan insanlara sanrılar yaşatan bir virüse dek ulaşmıştım.

Halka belki ilk olması, düzgün bir uyarlama olması ya da kız arkadaşlarımla birlikte çoklu bir ortamda olmam nedeniyle beni çok etkilemişti. Bu milattan sonra artık etkilenmez olmuştum bu tarz filmlerden. Bunun sinemasal iki nedeni olabilir.

Hollywood sırtını anlık sert çıkışlara çok önceleri beri dayadığından artık vücudumuz bu tip korku öğelerine prim tanımıyor. Yani aniden çıkıp bağıran adamlar bizi korkutmuyor.

Tren Geliyor’dan sonra izleyici artık yavaş yavaş sinemanın korku öğelerine alıştı; artık izleyici korkutulamaz. (Shining dehası yeniden olabilir mi?)

Bu iki neden içinde de görüldüğü gibi Halka tarzı filmler ve dahası korku öğeleri artık bünyelerimizde yüksek bir alışkanlık boyutuna ulaşmış bulunmaktadır.

Söze devam ederken Davetsiz filmimizin yönetmen ve senaristleri bir takım şeylerin (yukardaki iki neden) artık etkili olamayacaklarını kavrayarak farklı bir bütünleşmiş yapı kurmuşlar, görebiliyoruz. Bu yapı filmin başından sonuna kadar konusunun izlenebilir olmasına ve sonuç kısmında farklı bir son ile alışkanlık bozucu bir hal alınmasına imkân sağlamış bulunuyor.

Artık korkmuyoruz; gerilsek de ancak klimanın soğuk vuran tarafımıza etkisi yüzünden hareketleniyoruz. Biraz konu ve azcık ucundan ters köşe için izlenebilir bir film. Deneyin; zihin arşivinizde bulunsun. Lazım olur!


Mehmet Emin Yıldırım

meyproduction@gmail.com