19 Haziran 2009 Cuma

"M.E.Y"In Seyir Defteri- Milk

--- Milk---

Yönetmen: Gus Van Sant

Oyuncular: Sean Penn, Josh Brolin, Emile Hirsch, …

Konu: 1977’de, Harvey Milk San Francisco Şehir Meclisi’ne seçilerek Amerika’da eşcinselliğini saklamadan bir devlet kadrosunda üst düzey yöneticiliğe seçilen ilk kişi oldu.

Zaferi, sadece eşcinsel hakları adına önemli değildi. Politik alanda koalisyonlar peşindeydi. Yaşlı vatandaşlardan sendikalı işçilere kadar herkes için, Harvey Milk bir uğurda savaşmanın anlamını değiştiren, 1978’de ölümüne kadar da tüm Amerikalıların kahramanı haline gelen biri oldu.

Ödüller: En İyi Erkek Oyuncu (Sean Penn), En Özgün Senaryo

Sonuç: Eşçinsellik. Film psikoseksüel insan hayatı yerine; seçilmiş bir kararın sonucunda gelişmiş ve gelişecek olan olayları anlatmakla iyi etmiş. Yani aslında bu filmde eşcinsel bir insanın ötekileştirilmesini değil de; insan temelli bir varlığın kendi seçimleri doğrultusundaki hayatını izliyorsunuz. Bu da tarafsız bir otobiyografinin oluşumuna sebep oluyor.

Konunun içeriğiyle girmemizin nedeni; içerikleri ile öne çıkan ve ayaklarını güçlü oyunculuklara bağlayan iki son dönem filminden alıntılar yapmak. The Wrestler (Şampiyon) ve Milk. Sinematografik olarak değerlendirme yaptığımızda Şampiyon filminin teknik olarak içeriğe uydurulma çabasını saf bir şekilde görebiliyoruz. Milk filmi ise ne yazık ki; yalnızca mizanseni kaydetmekle yetinmiş. Sean Penn bu durumda acaba; yönetmeni destekli bir ödül mü almıştır? Yoksa Mickey Rourke yönetmeni (Aranofsky) tarafından estetik bir oluşumun içerisine sokulmamış olsa kaptırdığı ödülü almış olabilir miydi? Oscar adaylarına birkaç tüyo işte!

Sean Penn; oyunculuk platformunda özdeş ne kadar kurulursa kurulsun, kişinin yalnızca filme kaydedilen bir rolü oynadığını biliyor ki, eşcinsel denince akla gelen abartılardan kurtulmuş temiz bir oyunculuk sergilemiş.

Siz bilirsiniz; güzel bir otobiyografi ve önemli isimler. Kurun kurabildiğiniz özdeşliği ve bir göz atın derim.

Mehmet Emin Yıldırım

meyproduction@gmail.com

Hiç yorum yok: